Magyar Növénynemesítők Egyesülete Association of Hungarian Plant Breeders
Elhunyt Dr. Takács László
Megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Takács László okleveles agrármérnök, az iregszemcsei Takarmánytermesztési Kutató Intézet volt igazgatója, a "Blue Seed" Kft. alapítója és tulajdonosa 2019. január 27-én, életének 75. évében elhunyt.
Búcsúztatására 2019. február 8-án (pénteken) 15 órakor kerül sor Iregszemcsén, a Kaposvári Egyetem Takarmánytermesztési Kutató Intézet nagytermében.

Gyászjelentése megtekinthető itt.
Elhunyt Dr. Szentiványi Péter diónemesítő
Fájó szívvel tudatjuk, hogy a magyar gyümölcskutatás egyik meghatározó személyisége, Dr. Szentiványi Péter nyugalmazott diónemesítő 92 éves korában elhunyt.
Temetése 2018. október 25-én 13.30-kor lesz a rétszilasi köztemetőben evangélikus szertartás szerint.
Gyászoló családja várja azokat, akik tisztelték és szerették őt.

Gyászjelentése megtekinthető
itt.
Fleischmann Rudolf Díj 2018

Dr. Nagy István agrárminiszter Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Fleischmann Rudolf Díjat adományozott

Dr. Beke Béla Ferencnek, a Gabonakutató Nonprofit Kft. kutató-fejlesztő mérnökének, tudományos tanácsadójának a négy évtizedes búzanemesítésben, a fajták szaporításában, jogdíjak érvényesítésében végzett kiváló tevékenységéért,

Ertseyné Dr. Peregi Katalinnak, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docensének a négy évtizedes növénytermesztésben, fajtavizsgálatokban, vetőmagellenőrzésben és -minősítésben végzett kiváló tevékenységéért, szakigazgatás szakirányvezetői munkájáért,

Dr. Réthy Lászlónak, a Gyermelyi Zrt. igazgatójának a modern minőségi búzafajták szaporításával, termelésével biztosított kiváló minőségű gyermelyi tésztafélék hazai és nemzetközi hírnevének és sikerének elérésében végzett kiváló tevékenységéért, vezetői munkájáért,

Dr. Tóth Magdolna nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárnak, az Almakúti Kft. innovációs szakértőjének hat szabadalmaztatott almafajta és hat fajtajelölt vezető nemesítőjeként végzett négy évtizedes kiváló növénynemesítő tevékenységéért, kutatási eredményeiért, egyetemi oktatói munkájáért.

Ezúton is szívből gratulálunk a Kitüntetetteknek!

MNE Vándorgyűlés 2018 - Dr. Porpáczy Aladár 80 éves

A Magyar Növénynemesítők Egyesülete az MTA Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottságával karöltve rendezte meg 2018. évi Vándorgyűlését, melynek a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomása adott otthont június 26-án. Az idén 80 éves Dr. Porpáczy Aladár bogyósgyümölcs nemesítő tiszteletére dedikáltuk ünnepi Vándorgyűlésünket.

A rendezvényt Dr. Bóna Lajos, az MNE elnöke nyitotta meg, majd felolvasta Dr. Nagy István, agrárminiszter köszöntő szavait. Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Dr. Varga Jenő, a Fertődi Kutatóállomás vezetője szintén köszöntötte a megjelenteket.

Ezt követően egy méltató előadás keretei között Dr. Matuz János, az MTA doktora, növénynemesítő mutatatta be Dr. Porpáczy Aladár munkásságát és elért eredményeit. Az ünnepeltet pályatársai és kollégái közül rövid laudációval köszöntötte Dr. Bóna Lajos, Dr. Bisztray György Dénes, Zatykó József, Dr. Karsai Ildikó, Dr. Surányi Dezső, valamint Fertőd város polgármestere, Bognár Zoltán is elismerő szavakkal illette Porpáczy Aladár életművét.

A köszöntések után Kristóf Ákos, az Agrárminisztérium Mezőgazdasági Főosztályának megbízott vezetője „Kutatás, nemesítés, vetőmag, szaporítóanyag – a jövő tervezése az új Agrárminisztériumban” címmel megtartotta tájékoztató előadását, majd Varga Jenő, a Fertődi Kutatóállomás vezetője a fertődi bogyós gyümölcskutatás múltját, jelenét és jövőjét mutatta be előadásában.

A szakmai programot követően a rendezvény résztvevői megtekinthették az Esterházy-sírdombot, valamint tenyészkerti sétát tehettek a Kutatóállomás egyik kísérleti telepén, ahol bogyós gyümölcsöket is kóstolhattak.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Fotóalbumban.

Növénynemesítők szakmai találkozója
A hazai növénynemesítés legújabb kutatási eredményeit bemutató Növénynemesítési Tudományos Napot idén március 6-án, immár 24. alkalommal rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A rendezvény az MTA Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottsága, valamint a Magyar Növénynemesítők Egyesülete közös szervezésével valósult meg. A Növénynemesítési Nap a magyar növénynemesítés és a társtudományok területén dolgozó kutatók legújabb eredményeinek adott színteret.
A Tudományos Nap plenáris ülésének kezdetén a rendezvény résztvevőit Karsai Ildikó, az MTA doktora, az MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte, majd Mesterházy Ákos akadémikus, a plenáris ülés levezető elnöke nyitotta meg a XXIV. Növénynemesítési Tudományos Napot. 
A megnyitót követően a plenáris előadások sorát Maráz Anna, a Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék professzor emeritusa, valamint Havelda Zoltán, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet, Növénybiotechnológiai Főosztályának vezetője kezdték meg, akik közös előadásukban a CRISPR-Cas genomszerkesztési módszert és annak alkalmazását mutatták be a precíziós növénynemesítés tekintetében.
Következő előadóként Vida Gyula, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Mezőgazdasági Intézet, Kalászos Gabona Nemesítési Osztályának vezetője előadásában a „Hibrid búza – realitás, vagy „a Szent Grál”?” kérdést vizsgálta.
A Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Műszaki Tanszékének képviseletében Jung András a távérzékelési módszerek és technológiák precíziós mezőgazdaságban tett szolgálatáról számolt be előadásában.
Matuz János, a Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos tanácsadója előadásában az 50 évvel ezelőtt alapított Fleischmann Rudolf Emlékplakettet, a Fleischmann Rudolf Díj elődjét mutatta be.
A plenáris ülést Bóna Lajos, a Magyar Növénynemesítők Egyesületének elnöke a 2017 évben elismerésben részesült növénynemesítők méltatásával, valamint az elmúlt évben elhunyt nemesítőkről tartott megemlékezésével zárta.
A résztvevők a szekcióüléseken értékes előadásokat hallhattak a szántóföldi kultúrák biotechnológiai és minőségvizsgálatairól, rezisztencia és agrotechnikai kutatásairól, a kertészeti kultúrák nemesítéséről és genetikai kutatásairól, rezisztencia vizsgálatairól és alternatív alkalmazási módjairól.
Az idei konferencia alkalmával 5 plenáris és 25 szekció előadáson, valamint 81 tudományos poszteren keresztül számoltak be a magyar nemesítők legfrissebb kutatási eredményeikről. A rendezvényen több mint 200 szakember jelent meg, akik megismerhették a magyar növénynemesítés legújabb eredményeit és produktumait.
A szervezők a Növénynemesítési Tudományos Napon elhangzott szekció előadások és a kiállított poszterek egy-egy oldalas összefoglalóit tartalmazó 140 oldalas kiadványt jelentettek meg, amely mind a nemesítés, mind a társtudományok területén tevékenykedő szakemberek számára hasznos információkat tartalmaz.

Forrás: XXIV. Növénynemesítési Tudományos Nap – Összefoglalók  
(ISBN 978-615-00-1469-2)

A honlap karbantartójának e-mail címe: admin (at) plantbreeders.hu