Magyar Növénynemesítők Egyesülete Association of Hungarian Plant Breeders
Növénynemesítők szakmai találkozója
A hazai növénynemesítés legújabb kutatási eredményeit bemutató Növénynemesítési Tudományos Napot idén március 6-án, immár 24. alkalommal rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A rendezvény az MTA Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottsága, valamint a Magyar Növénynemesítők Egyesülete közös szervezésével valósult meg. A Növénynemesítési Nap a magyar növénynemesítés és a társtudományok területén dolgozó kutatók legújabb eredményeinek adott színteret.
A Tudományos Nap plenáris ülésének kezdetén a rendezvény résztvevőit Karsai Ildikó, az MTA doktora, az MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte, majd Mesterházy Ákos akadémikus, a plenáris ülés levezető elnöke nyitotta meg a XXIV. Növénynemesítési Tudományos Napot. 
A megnyitót követően a plenáris előadások sorát Maráz Anna, a Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék professzor emeritusa, valamint Havelda Zoltán, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet, Növénybiotechnológiai Főosztályának vezetője kezdték meg, akik közös előadásukban a CRISPR-Cas genomszerkesztési módszert és annak alkalmazását mutatták be a precíziós növénynemesítés tekintetében.
Következő előadóként Vida Gyula, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Mezőgazdasági Intézet, Kalászos Gabona Nemesítési Osztályának vezetője előadásában a „Hibrid búza – realitás, vagy „a Szent Grál”?” kérdést vizsgálta.
A Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Műszaki Tanszékének képviseletében Jung András a távérzékelési módszerek és technológiák precíziós mezőgazdaságban tett szolgálatáról számolt be előadásában.
Matuz János, a Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos tanácsadója előadásában az 50 évvel ezelőtt alapított Fleischmann Rudolf Emlékplakettet, a Fleischmann Rudolf Díj elődjét mutatta be.
A plenáris ülést Bóna Lajos, a Magyar Növénynemesítők Egyesületének elnöke a 2017 évben elismerésben részesült növénynemesítők méltatásával, valamint az elmúlt évben elhunyt nemesítőkről tartott megemlékezésével zárta.
A résztvevők a szekcióüléseken értékes előadásokat hallhattak a szántóföldi kultúrák biotechnológiai és minőségvizsgálatairól, rezisztencia és agrotechnikai kutatásairól, a kertészeti kultúrák nemesítéséről és genetikai kutatásairól, rezisztencia vizsgálatairól és alternatív alkalmazási módjairól.
Az idei konferencia alkalmával 5 plenáris és 25 szekció előadáson, valamint 81 tudományos poszteren keresztül számoltak be a magyar nemesítők legfrissebb kutatási eredményeikről. A rendezvényen több mint 200 szakember jelent meg, akik megismerhették a magyar növénynemesítés legújabb eredményeit és produktumait.
A szervezők a Növénynemesítési Tudományos Napon elhangzott szekció előadások és a kiállított poszterek egy-egy oldalas összefoglalóit tartalmazó 140 oldalas kiadványt jelentettek meg, amely mind a nemesítés, mind a társtudományok területén tevékenykedő szakemberek számára hasznos információkat tartalmaz.

Forrás: XXIV. Növénynemesítési Tudományos Nap – Összefoglalók  
(ISBN 978-615-00-1469-2)

Elhunyt Tomcsányi Pál kertészmérnök, az MTA rendes tagja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy életének 94. évében, 2018. február 22-én elhunyt Tomcsányi Pál, az MTA rendes tagja, kertészmérnök, egyetemi tanár, a gyümölcsnemesítés neves szakembere, az agrármarketing hazai meghonosítója.

Munkásságáról itt olvashat.
Elhunyt Dr. Kiss József

Fájdalmas veszteség érte a hazai növénynemesítő társadalmat a közelmúltban. 2018. február 19-én elhunyt Dr. Kiss József, növény-genetikus, tritikálé nemesítő, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának egyetemi docense.
Búcsúztatója 2018. február 28-án (szerda) 14 órakor lesz a mosonmagyaróvári temetőben (
Zichy Mihály u. 383.).
(Gépkocsival érkezők számára fontos információ, hogy a
Városkapu tér 3. szám alatti bejáratnál van lehetőség parkolásra.)

Életéről, munkásságáról
itt olvashat.

Elhunyt Orosz Ákos
Megrendüléssel tudatjuk, hogy Orosz Ákos növénygenetikus szakmérnök, az MTA ATK ny. kukoricanemesítője életének 76. évében elhunyt. Temetési szertartása Martonvásáron, a katolikus templomban lesz 2017. november 25-én 12 órakor. 

Emlékét kegyelettel megőrizzük.
Csizmazia Darab József emlékév 2018

2018-ban emlékezünk meg Dr. Csizmazia Darab József születésének 100. évfordulójáról. Az elmúlt évtizedek egyik legtermékenyebb szőlőnemesítőjének nevéhez számtalan sikeres – elsősorban rezisztens - szőlőfajta (Zala gyöngye, Bianca, Aletta, Nero) kapcsolódik, amelyeket ma is jelentős területen termesztenek.
A nagy elődről a szőlő-bor ágazat intézményei és szervezetei számos rendezvénnyel kívánnak megemlékezni, ezzel tisztelegve életműve előtt.

A rendezvénysorozattal kapcsolatos további információkat
itt olvashat.

A honlap karbantartójának e-mail címe: admin (at) plantbreeders.hu